Willemshoeve: van koninklijke hoeve naar Herenboerderij

Landgoed Willemshoeve, waar Dagbeleving Willemshoeve bij hoort, was lange tijd het privébezit van prinses Juliana. De laatste jaren runde de familie Van Zijtveld hier een paardenpension. Stichting Landgoed Willemshoeve maakt er samen met de Herenboerderij weer een boerengebied van met runderen, varkens, kippen, groenteteelt en fruitbomen.

De Willemshoeve heeft een bijzondere geschiedenis en is door en door ‘koninklijk’. Zo dankt de boerderij zijn naam aan de latere koning Willem II. In 1834 gaf hij opdracht om deze zogeheten langhuisboerderij te bouwen voor de jachtpaarden van het hof.

De boerderij en de gronden behoorden jarenlang bij de domeinen van paleis Soestdijk. Na het overlijden van prinses Juliana verkocht de koninklijke familie het landgoed aan stichting Landgoed Willemshoeve.

De markante boerderij is inmiddels een gemeentelijk monument en wordt bewoond door Gijs en Joke van Zijtveld, de vijfde generatie van de familie Van Zijtveld. Jarenlang was de Willemshoeve een gemengd boerenbedrijf. Uiteindelijk heeft de vader van Gijs gekozen om over te gaan op alleen een melkveehouderij. Melk productie bleek veel meer op te brengen. De afgelopen periode dreven Gijs en Joke hier een paardenpension.

Afscheid van de paarden

De pensionstallen maken nu plaats voor de Herenboerderij en de dagbesteding voor mensen met dementie, Dagbeleving Willemshoeve. De Herenboerderij richt een gemengd agrarisch bedrijf in, maar wel op een natuurlijke en duurzame manier. Het landgoed ligt namelijk ook in een ecologische verbindingszone.

Gijs en Joke verhuizen naar het voorhuis van de boerderij. Voor Gijs en Joke een spannend moment. “Maar Joke en ik blijven ‘saampies’, op mijn geliefde Willemshoeve”, zegt Gijs. “Mijn grootste wens. Ik ben hier in 1952 geboren en ik wil hier alleen vertrekken tussen zes ‘plankies’.” Als het aan ons ligt gaat dat nog heel lang duren.

Prins Bernhard met de befaamde stier en de vader van Gijs van Zijtveld

Buurvrouw Juliana

Willem liet zijn verhalen optekenen in het boek ‘Een leven met paarden’. Met de buren van paleis Soestdijk ontstond een bijzondere band. In zijn boek vertelt hij hoe zijn vader regelmatig bestellingen als boter, kaas en eieren afleverde bij ‘de villa aan de overkant.’

Ook kreeg zijn vader eens de vraag of hij een stier beschikbaar had, omdat prins Bernhard daarmee wilde poseren. Bernard stuurde de foto (zie hierboven) naar een koninklijke familie, waar hij met Juliana op staatsbezoek ging.

Gijs begroette Juliana als ‘hé buurvrouw’, toen ze op eigen houtje poolshoogte kwam nemen na de schoorsteenbrand van 1981. Prinses Irene woonde om de hoek en bood meteen aan om de kinderen van Gijs op te vangen.

Van paarden naar runderen

In 1999 gingen de laatste koeien weg en schakelde Gijs volledig over naar paarden. Sindsdien hebben uiteenlopende eigenaren hun paarden op de Willemshoeve gestald.

De meeste paarden verhuizen naar andere locaties. Het overgrote deel van het landgoed blijft in gebruik als weiland, waar voortaan enkele varkens wroeten en vooral runderen zullen grazen.

Nieuwsoverzicht Homepage