Dementievriendelijk, wat is dat?

Dagbeleving Willemshoeve is dementievriendelijk, maar bovenal dementie-inclusief. Wat betekenen deze woorden en wat is het verschil?

Dementievriendelijk

Dementievriendelijk lijkt te willen zeggen dat je vriendelijk wilt zijn voor mensen met dementie. Dat is zeker een goed idee.

Dementievriendelijk is meer dan alleen vriendelijkheid. Het betekent ervoor zorgen dat mensen met verschillende soorten geheugenproblemen zo lang mogelijk, fijn en veilig thuis blijven wonen. Zij en hun mantelzorgers krijgen de juiste ondersteuning en zorg, zodat ze gewoon mee blijven doen in de samenleving. Een belangrijk onderdeel daarvoor is dagbehandeling zoals wij bieden op Dagbeleving Willemshoeve.

Dementie-inclusief

Dagbeleving Willemshoeve streeft naar een dementie-inclusieve samenleving. Zo’n samenleving heeft tot doel om mensen met dementie als volwaardige burgers op te nemen. Met dezelfde mogelijkheden en kansen om mee te doen. Dat is toch net even wat meer.

Het klinkt als een hele mond vol, een dementie-inclusieve samenleving. Maar woorden doen ertoe. Net als wij niet spreken over ‘dementerenden’, maar over mensen met dementie. Mensen met dementie zijn niet hun ziekte. Zie de mens, dat is bij ons het uitgangspunt. Daarom zijn de deelnemers van de Dagbeleving bij ons volledig onderdeel van de gemeenschap op de Willemshoeve.

Nieuwsoverzicht Homepage