Meedoen en ertoe doen, net als ieder ander

Dagbeleving Willemshoeve is een zorgboerderij waar mensen met dementie actief bezig zijn en geluksmomentjes beleven. Zoveel mogelijk buiten, in samenwerking met de naastgelegen Herenboerderij. Als je hier bent, is het altijd goed.

Mensen met dementie, op een boerderij die duurzaam voedsel produceert? Het is een onverwachte combinatie, waarmee oprichter Jeroen Meeder uit Soest zijn idealen samenbracht. 

Op Dagbeleving Willemshoeve krijgen mensen met dementie de vrije ruimte om door de struintuin te lopen, samen te dansen, mee te helpen koken, te ontspannen of hout te bewerken. Niets moet, alles mag op de zorgboerderij. Boerenbedrijf én een bijzondere beleving voor mensen met dementie vullen elkaar prachtig aan.

Herenboerderij Willemshoeve

Het begon allemaal met de oprichting van Herenboeren, een nieuwe beweging voor bewoners die verlangen naar de productie van duurzaam voedsel in de eigen omgeving.

Herenboeren zijn bewoners die in hun eigen regio samen een kleinschalig agrarisch bedrijf oprichten. Ze nemen een boer(in) in dienst die op een duurzame manier voedsel produceert. De aangesloten gezinnen ontvangen op deze manier wekelijks hun eigen groenten, fruit, aardappelen, vlees en eieren. 

Jeroen Meeder is een van de initiatiefnemers voor de oprichting van een Herenboerderij in Soest en omgeving. Landgoed Willemshoeve, gelegen op de grens van Soest en Baarn, bleek een geschikte locatie te zijn, die ze konden aankopen van de erfgenamen van Prinses Juliana. 

Sinds maart 2022 is de coöperatie Herenboeren Willemshoeve volop in bedrijf. Er zijn twee boeren in dienst, die duurzaam lokaal voedsel produceren voor 220 aangesloten gezinnen.

Dagbeleving Willemshoeve

Jeroen Meeder is ook eigenaar van StudieArena. In deze rol leidt hij zorgprofessionals op over de belevingsgerichte begeleiding van mensen met dementie. Met volle aandacht voor het welzijn van iedere persoon.

Al snel zag hij dat op het landgoed in Soest en Baarn nog veel meer mogelijk is. Al jaren droomt hij van een eigen locatie voor mensen met dementie. Een plek waar hij mensen een waardevolle dag kan bieden met zoveel mogelijk geluksmomenten.

Maar ook een plek waar hij als opleider bijeenkomsten voor zorgprofessionals kan organiseren. Mensen met dementie kunnen daar een rol bij spelen.

De komst van de Herenboerderij in Soest biedt daarvoor een geweldige kans. In het najaar van 2023 start op de Willemshoeve de ‘dagbeleving’ voor mensen met dementie. Veel meer dan dagbesteding alleen: hier beleven mensen met dementie een fijne dag met zinvolle activiteiten, helemaal aansluitend bij wat ze zelf willen en kunnen.

Dagbeleving Willemshoeve wordt bovendien een pleisterplaats waar mensen in Soest en wijde omgeving elkaar ontmoeten rondom het thema ‘dementie’. Er is ruimte voor bezinning en uitwisseling tussen familie, mantelzorgers en zorgprofessionals.

Of je nu zelf dementie hebt of ermee te maken hebt, de Willemshoeve biedt een fijne plek waar je gezien wordt en een waardevolle dag ervaart.

Nieuwsoverzicht Homepage